18-10-2018

Ambasadorul Nikon David Yarrow fotografiază animale şi oameni din Kenya

Noua serie de imagini juxtapune două feţe foarte diferite ale fascinantei ţări africane

Noua serie de imagini juxtapune două feţe foarte diferite ale fascinantei ţări africane

Amsterdam, Olanda, 18 octombrie 2018 – Un nou proiect fotografic al lui David Yarrow, Ambasador european Nikon şi specialist în fotografie artistică, înfăţişează cele două feţe diferite ale Kenyei – de la elefanţii colosali din Amboseli, până la cultura bandelor din agitata capitală a ţării, Nairobi.

Cu un aparat foto Nikon D850 şi o gamă de obiective NIKKOR cu distanţă focală fixă, David a reuşit să juxtapună aceste elemente vii ale Africii de Est, prezentând elefanţii din Parcul Naţional Amboseli alături de imagini foarte bine puse în scenă ale gangsterilor locali din Dandora, Nairobi – gazda unuia dintre cele mai mari depozite de gunoi din lume.

The Walk of Life - Nikon D850 | 1/1600 s | f/5 | 400 mm | ISO 160 | AF-S NIKKOR 400mm f/2.8G ED VRII

Colossus - Nikon D850 | 1/1250 s | f/8 | 200 mm | ISO 200 | AF-S NIKKOR 200mm f/2G ED VR II

Elefanţii gigantici – Parcul Naţional Amboseli

Savana întinsă a Parcului Naţional Amboseli este habitatul unui mare număr de animale sălbatice, dintre care ies în evidenţă turmele libere de elefanţi africani de tufiş. Parcul găzduieşte unii dintre cei mai mari elefanţi din lume, ai căror colţi sunt atât de lungi încât ajung până la pământ. Aceste mamifere gigantice au „drept de trecere” în rezervaţie şi sunt protejate şi nederanjate de oameni. Vizitând parcul de câteva ori înainte de acest proiect, David a vrut să capteze de pe pământ măreţia acestor animale speciale din Kenya, reuşind să se apropie mai mult decât o făcuseră alţi fotografi până atunci.

David Yarrow comentează, „Amboseli este locul meu din lume preferat pentru fotografierea acestor animale incredibile. Este un loc pur, esenţial, un amfiteatru care găzduieşte peste două mii de elefanţi şi, totodată, locul perfect pentru a fotografia elefanţii cu colţi uriaşi în mediul lor natural. Când vezi un elefant atât de mare, îţi dai seama că nu vei mai vedea niciodată ceva asemănător în cariera ta. Eu simt, şi voi simţi întotdeauna teama de puterea, mărimea şi inteligenţa întrucâtva umană care li se citeşte atât de clar în ochi.”

În cadrul acestui proiect, David l-a urmărit pe Tim, unul dintre cei mai mari elefanţi cu colţi lungi din parc. Fotografiind şi înainte elefanţi de această mărime, David a utilizat aparatul foto Nikon D850 cu obiectivele AF-S NIKKOR 400mm f/2.8G ED VR şi AF-S NIKKOR 200mm f2G ED VR II, pentru a contura cât mai bine aceste fiinţe, iar obiectivul AF-S NIKKOR 105mm f/1.4E ED i-a oferit garanţia clarităţii de la o margine la alta a peisajului în care turma de elefanţi se deplasa la distanţă. 

Viaţa stradală în Dandora, Nairobi

În cea de-a doua parte a acestui parcurs, David a călătorit spre Dandora, o suburbie estică a oraşului Nairobi, cunoscută probabil cel mai bine pentru marea groapă de gunoi, care se întinde pe o suprafaţă de peste 3.000 de acri. Aceasta i-a oferit lui David un subiect diferit – nu mai puţin sălbatic decât Parcul Naţional Amboseli – o aşezare urbană agitată, unde cultura bandelor şi dificultăţile ecologice coexistă.

David comentează, „Suburbia Dandoran a capitalei Nairobi era la o lume distanţă faţă de Amboseli, dar la fel de provocatoare şi de fascinantă pentru a fi fotografiată. Groapa de gunoi era de o anvergură diferită de tot ce văzusem până atunci, şi era plină de deşeuri chimice. Însă tot în această zonă este încă prezentă cultura bandelor, aşa încât fotografierea poate fi periculoasă. A trebuit să merg cu atenţie.”

La fel ca la Amboseli, David a intenţionat să fotografieze o scenă foarte diferită de lumea vestică. Luând legătura în prealabil cu membrii unei bande locale, care au fost de acord să fie subiecte, David i-a poziţionat în contrast cu locul înconjurător, fiecare purtând costume negre elegante – în opoziţie desăvârşită cu decorul gropii de gunoi. 

The Debt Collector - Nikon D850 | 1/200 s | f/3.5 | 35 mm | ISO 500 | AF-S NIKKOR 35mm f/1.4G

Dandora - Nikon D850 | 1/2000 s | f/10 | 105 mm | ISO 500 | AF-S NIKKOR 105mm f/1.4E ED


Juxtapunând portretele puse în scenă cu cele mai naturale dintre subiecte, imaginile lui David demonstrează cum pot fi utilizate diferite tehnici pentru a înregistra o serie coezivă, de mare impact: “Când fotografiezi natura sălbatică, trebuie să te asiguri că te afli în poziţia perfectă pentru a înregistra acel cadru emoţional, de mare impact, dar nu eşti stăpân pe situaţie. Dacă un animal nu îţi permite să îl fotografiezi, nu poţi face nimic. În schimb, în cazul fotografierii puse în scenă, poţi urma un traseu liniar, de la ideea iniţială până la concepţia finală. Este un adevărat test al abilităţilor de fotograf să vezi dacă poţi să surprinzi momentul perfect la care te gândeai. Ambele stiluri sunt extrem de importante pentru mine, pentru că am dorit să înfăţişez aceste aspecte cu totul diferite ale Kenyei, prin conectarea oamenilor şi animalelor sălbatice pentru care acest loc se numeşte „acasă”.

Pe parcursul călătoriei sale, David a utilizat aparatul foto Nikon D850 împreună cu obiectivele AF-S NIKKOR 105mm f/1.4E ED, AF-S NIKKOR 35mm f/1.4GAF-S NIKKOR 200mm f/2G ED VR II şi AF-S NIKKOR 400mm f/2.8G ED VR.

Citiţi întreaga poveste aici

Programul Ambasadori europeni Nikon

Membrii Programului Ambasadori europeni Nikon sunt artişti ai imaginii talentaţi şi influenţi, care utilizează cele mai recente tehnologii în domeniu şi cunoştinţele lor despre tendinţele sociale pentru a reprezenta prezentul. Nikon l-a pus pe David în faţa provocării de a-şi realiza proiectul de fotografiere mult visat, dat fiind faptul că el se bucură de un renume mondial ca specialist în fotografie artistică.

Pentru mai multe informaţii despre proiectul lui David, vizitaţi pagina sa Proiect special.

Kitul

Pe parcursul acestui proiect, David a utilizat următorul echipament:

• Nikon D850
• AF-S NIKKOR 105mm f/1.4E ED
• AF-S NIKKOR 35mm f/1.4G    
• AF-S NIKKOR 200mm f/2G ED VR II    
• AF-S NIKKOR 400mm f/2.8G ED VR

Despre David

David Yarrow s-a născut în Glasgow, Scoţia, în 1966. S-a apucat de fotografiat la o vârstă fragedă şi, la 20 de ani, lucrând ca fotograf la The Times, se afla pe stadionul unde se juca finala Cupei Mondiale, în Mexico City. În acea zi, David a făcut faimoasa fotografie a lui Diego Maradona ţinând Cupa Mondială şi, drept urmare, i s-a cerut ulterior să fotografieze Jocurile Olimpice şi numeroase alte evenimente sportive. Abia după mulţi ani mai târziu şi-a găsit adevărata zonă de confort în documentarea lumii naturale, iar fotografiile sale evocatoare şi captivante ale vieţii pământeşti s-au bucurat de o apreciere tot mai mare din partea colecţionarilor de artă. În 2018, David este incontestabil unul dintre cei mai bine vânduţi creatori de artă fotografică.

Toate imaginile sunt protejate prin drept de autor al lui David Yarrow.