23-08-2018

Nikon prezintă noul sistem cu montură Z şi lansează două aparate foto mirrorless în format de cadru întreg: Z 7 şi Z 6

Amsterdam, Olanda, 23 august 2018: Nikon are plăcerea să anunţe lansarea aparatelor foto mirrorless în format FX de la Nikon, cu fotografiere pe întregul cadru, Z 7 şi Z 6, precum şi a unor obiective NIKKOR cu montură Z, prevăzute cu o nouă montură, cu diametru mai mare.

Detalii despre obiectivele NIKKOR cu montură Z pot fi găsite aici.

Mirrorless la superlativ, prin sistemul cu montură Z de la Nikon

Sistemul cu montură Z este format din aparate foto mirrorless care sunt prevăzute cu o nouă montură, cu diametru mai mare şi cu obiective NIKKOR şi accesorii compatibile. Acest sistem a fost realizat urmând ideea de a se atinge noi dimensiuni ale performanţelor optice. Acesta a preluat tradiţia companiei Nikon în privinţa calităţii, tehnologiei fotografice superioare, operabilităţii deosebite şi înaltei fiabilităţi, toate inovate şi utilizate la aparatele foto digitale SLR pe care le-a produs.

La baza noului sistem cu montură Z stă noua montură, cu diametru mai mare, care eliberează noi posibilităţi de design, precum şi noi oportunităţi creative. Sistemul cu montură Z va oferi o varietate de obiective de înaltă performanţă*, inclusiv obiectivul cu cea mai mare deschidere a diafragmei din istoria companiei Nikon, cu f/0.95. În plus, noul adaptor pentru montură va permite compatibilitatea cu obiectivele NIKKOR cu montură F, oferind fotografilor mai multe opţiuni.

„Z” reprezintă puntea spre un nou capitol. Seria Z de la Nikon urmăreşte obţinerea celor mai bune performanţe. Urmăreşte redefinirea posibilităţilor şi oferirea unor instrumente cu care fotografii să poată ajunge la niveluri superioare de creativitate.

Nikon va extinde valoarea aparatelor foto mirrorless prin susţinerea tradiţiei sale de calitate, răspunzând totodată evoluţiei tehnologiei fotografice. Oferind fotografilor noi produse stimulatoare, Nikon va continua să fie în fruntea lumii fotografice.

*În cadrul gamei de obiective interschimbabile pentru aparate foto SLR şi aparate foto avansate cu obiective interschimbabile de la Nikon

Prezentare generală a produselor Z 7 şi Z 6

Z 7 şi Z 6 sunt echipate cu un nou senzor CMOS în format FX de la Nikon, cu fotografiere pe întregul cadru şi iluminare din spate, cu funcţie AF în plan focal încorporată cu detecţie de fază şi cu cel mai recent sistem de procesare a imaginii, EXPEED 6.

Z 7 are 45,7 megapixeli efectivi şi acceptă un interval de sensibilităţi standard ISO 64–25600. În combinaţie cu obiectivele NIKKOR cu montură Z, aparatul foto obţine un nivel remarcabil de claritate şi de detaliu, pe toată întinderea imaginii, până la marginile acesteia.

Z 6 este un aparat foto în format FX de uz general, cu un număr efectiv de 24,5 megapixeli şi acceptă intervalul larg de sensibilităţi standard ISO 100–51200. Cu performanţe superioare la sensibilităţi înalte şi înregistrare de filme 4K UHD pe întregul cadru, cu interpretarea tuturor pixelilor, Z 6 răspunde unei diversităţi de cerinţe, precum fotografierea în medii slab iluminate şi înregistrarea filmelor.

Principalele caracteristici ale aparatelor foto Z 7 şi Z 6

1. Echipate cu un nou senzor CMOS în format FX de la Nikon, cu iluminare din spate, cu funcţie AF în plan focal încorporată cu detecţie de fază

Pentru ambele aparate foto, Z 7 şi Z 6, a fost adoptat un senzor CMOS cu iluminare din spate, cu puncte AF în plan focal cu detecţie de fază. Z 7 are un număr efectiv de 45,7 megapixeli şi acceptă intervalul de sensibilităţi standard ISO 64–25600 (reducerea până la echivalentul ISO 32 şi extinderea până la echivalentul ISO 102400 sunt, de asemenea, posibile). Z 6 are un număr efectiv de 24,5 megapixeli şi acceptă un interval larg de sensibilităţi standard, ISO 100–51200 (plus reducere până la echivalentul ISO 50 şi extindere până la echivalentul ISO 204800).

2. Un sistem AF hibrid, cu puncte de focalizare care acoperă aproximativ 90% din zona de imagine

Z 7 are 493 de puncte de focalizare*, iar Z 6 are 273, permiţând o acoperire largă, de aproximativ 90% din zona de imagine, atât pe orizontală, cât şi pe verticală. Acest sistem AF hibrid utilizează un algoritm optimizat pentru senzorul în format FX, pentru a comuta automat între funcţia AF în plan focal cu detecţie de fază şi funcţia AF detectare contrast cu focalizare. Utilizarea obiectivelor NIKKOR cu montură Z măreşte şi mai mult acurateţea funcţiei AF, atât la fotografiere, cât şi la înregistrarea filmelor.

 *Cu zonă de imagine FX (36×24) şi funcţie punct unic AF activată.

3. Noul sistem de procesare a imaginii, EXPEED 6, pentru imagini clare şi precise, precum şi noi funcţii care susţin exprimarea creativă

Z 7 şi Z 6 sunt echipate cu noul sistem de procesare a imaginii, EXPEED 6. Prin utilizarea puterii de rezoluţie superioare a obiectivelor NIKKOR cu montură Z şi a obiectivelor NIKKOR cu montură F, subiectele sunt redate mai clar ca niciodată. De asemenea, zgomotul este redus efectiv.

În plus, la parametrii de claritate ai sistemului Picture Control a fost adăugată o opţiune de claritate de nivel mediu. Această opţiune, pe lângă parametrii de claritate existenţi, permite utilizatorilor să facă diferite texturi din cadrul ecranului mai clare sau mai difuze, atât pentru imagini statice, cât şi pentru filme*. De asemenea, aparatele foto oferă 20 de opţiuni de Picture Control creativ, susţinând exprimarea creativă. Nivelurile efectelor sunt reglabile de la 0 până la 100.

*Reglarea clarităţii de nivel mediu este posibilă numai la setarea „Calitate ridicată” pentru filme.

4. Un vizor electronic care utilizează tehnologii optice şi de procesare a imaginii de nivel superior de la Nikon, pentru a oferi o vizualizare clară şi naturală

Vizorul electronic adoptat pentru Z 7 şi Z 6 este confortabil şi simplu de utilizat, fiind comparabil cu vizoarele optice. Ambele aparate foto sunt echipate cu câte un vizor electronic pentru care a fost adoptat un panou OLED de aproximativ 3.690.000 puncte. Vizorul electronic are o acoperire a cadrului de aproximativ 100% şi o magnificare de aproximativ 0,8×, precum şi un unghi de vizualizare pe diagonală de aproximativ 37°. Se inspiră din tehnologiile optice şi tehnologiile de procesare a imaginilor, de nivel superior de la Nikon, asigurând o vizualizare clară şi confortabilă, comparabilă cu a vizoarelor optice, cu aberaţii reduse şi încordare minimă a ochilor, chiar şi în timpul sesiunilor lungi de fotografiere. Mai mult decât atât, pe geamul de protecţie al ocularului a fost aplicată o acoperire cu fluor, care respinge murdăria. În plus, meniul <i> poate fi afişat în vizorul electronic, permiţând utilizatorilor să vizualizeze şi să regleze rapid o varietate de setări de fotografiere, inclusiv sensibilitatea ISO, modul zonă AF şi opţiunile Picture Control, toate în timp ce se priveşte prin vizor.

5. Un design ergonomic unic, specific companiei Nikon, care permite operarea intuitivă

Aparatele foto Z 7 şi Z 6 au moştenit operabilitatea superioară pe care Nikon a cultivat-o de-a lungul anilor prin dezvoltarea aparatelor foto. Corpurile sunt compacte, prevăzute cu mânere ferme, iar butoanele, precum cele pentru selectorul secundar, AF-ON, ISO şi compensarea expunerii, sunt toate plasate astfel încât să poată fi operate rapid şi uşor. În plus, pe partea de sus a aparatului foto este un panou de afişare pe care pot fi prezentate informaţii despre setări, la fel ca la modelele de aparate foto digitale SLR.

6. Funcţii de film, precum 10 biţi, N-Log, care activează intervalul dinamic larg şi funcţii de timecode, care răspund cerinţelor profesionale

Cu aparatele foto Z 7 şi Z 6 se pot înregistra nu numai filme 4K UHD (3840 × 2160)/30p pe întregul cadru, utilizând formatul de film FX, dar şi filme full-HD/120p. Se pot obţine filme 4K UHD mai clare, prin utilizarea interpretării tuturor pixelilor.*¹ În plus, la înregistrarea filmelor 4K UHD şi full-HD se pot utiliza funcţiile D-Lighting activ, de reducere electronică a vibraţiilor şi de reliefare a focalizării. Informaţiile originale N-Log de la Nikon pot fi utilizate, de asemenea, cu ieşirea HDMI pe 10 biţi*². Aparatele foto utilizează o adâncime de culoare extinsă şi un interval dinamic de 1.300%, în doisprezece paşi, pentru a înregistra*³ o bogăţie de informaţii tonale din zonele luminoase şi din umbre, pentru o gradare mai eficientă a culorilor. Suportul pentru timecode simplifică sincronizarea video şi sonoră a segmentelor de film înregistrate pe diverse dispozitive. În plus, inelul de control al obiectivelor NIKKOR cu montură Z poate fi utilizat pentru reglarea silenţioasă şi cursivă a unor setări precum diafragma şi compensarea expunerii.

*¹ Fiind exclus formatul de film FX pentru aparatul foto Z 7.
*² Nu este posibilă înregistrarea simultană a filmelor 4K UHD cu ieşire de 10 biţi pe cardul de memorie al aparatului foto.
*³ Filmele sunt înregistrate numai pe dispozitivul de înregistrare extern, nu pe cardul de memorie din aparatul foto.

7. Primul*¹ sistem de reducere a vibraţiilor de la Nikon integrat în aparatul foto, cu eficacitate de aprox. 5 trepte*²

Z 7 şi Z 6 sunt echipate cu sistem de reducere a vibraţiilor (VR) integrat în aparatul foto. Unitatea VR asigură compensarea mişcării pe cinci axe. Efectele reducerii vibraţiilor sunt echivalente utilizării unui timp de expunere cu 5 trepte mai lung*¹. Această funcţie poate fi utilizată în mod eficient cu obiectivele NIKKOR cu montură F, inclusiv cu cele care nu sunt prevăzute cu funcţie VR, atunci când se utilizează adaptorul pentru montură FTZ (vândut separat)*³.

*¹ La aparatele foto cu obiective interschimbabile.
*² Măsurări efectuate conform standardelor CIPA (utilizându-se obiectivul NIKKOR Z 24-70mm f/4 S la poziţia de zoom de telefotografie).
*³ Nivelul de compensare obţinut când se utilizează un obiectiv NIKKOR cu montură F nu este la fel de înalt ca atunci când se utilizează un obiectiv NIKKOR cu montură Z.

8. Alte funcţii şi caracteristici

• Sistemul de operare preluat de la aparatele foto digitale SLR de la Nikon permite operarea intuitivă a butoanelor şi a comutatoarelor
• Acelaşi nivel de rezistenţă şi de durabilitate, precum şi aceeaşi rezistenţă la praf şi la picături de apă ca a aparatului foto Nikon D850, oferite într-un corp compact
• Un monitor LCD tactil de 8 cm, cu aproximativ 2.100.000 puncte, cu mecanism de înclinare
• Fotografierea silenţioasă elimină vibraţiile şi zgomotul cauzate de acţionarea obturatorului. O nouă funcţie de reliefare a imaginilor tip stivă*¹ permite utilizatorului să confirme setările corecte după fotografierea cu comutarea focalizării. O imagine monocromă simulată utilizând tehnologia de reliefare a focalizării emulează modul în care va arăta profunzimea de câmp după ce toate imaginile sunt combinate într-o stivă de focalizări în software-ul de editare*²
• Fotografierea continuă la viteză ridicată (extinsă)*³, de aproximativ 9 fps (Z 7) şi 12 fps (Z 6), permite captarea mişcărilor rapide
• Fotografiere cu temporizator de interval, care face posibilă crearea filmelor secvenţiale 8K (Z 7)*²
• Un interval extins de măsurare în condiţii de lumină scăzută*⁴ permite utilizatorilor să înregistreze scene precum tranziţia de la apus la cerul înstelat, utilizând expunerea automată
• Funcţie Wi-Fi® încorporată, pentru conectarea directă la un dispozitiv inteligent utilizând aplicaţia SnapBridge
• Funcţia Wi-Fi® încorporată face posibil transferul imaginilor şi filmelor într-un computer
• Suport pentru accesoriile aparatelor foto digitale SLR existente, precum transmiţătorul fără fir WT-7 (disponibil separat), pentru transferul de mare viteză al imaginilor şi filmelor printr-o reţea LAN cablată sau fără fir, precum şi iluminarea avansată fără fir cu radiocomandă, care face posibilă fotografierea flexibilă cu mai multe bliţuri

*¹ Se poate confirma numai prin utilizarea aparatului foto cu care a fost efectuată comutarea focalizării.
*² Este necesar software de la terţi.
*³ Mod de fotografiere Continuu R (extins) în format RAW, JPEG sau TIFF de 12 biţi
*⁴ Cu fotografiere cu temporizator de interval sau înregistrare de filme secvenţiale, când sunt activate modurile de fotografiere silenţioasă şi de uniformizare a expunerii.

Dezvoltarea gripului MB-N10

Gripul MB-N10, care este în proces de dezvoltare, va conţine doi acumulatori Li-ion EN-EL15b, crescând efectiv numărul de fotografii posibile şi/sau timpul de înregistrare a filmelor de aproximativ 1,8 ori. Acesta va avea acelaşi nivel de rezistenţă la praf şi la picături de apă ca al aparatelor foto Z 7 şi Z 6 şi va putea fi încărcat prin USB, utilizând adaptorul de încărcare la curent alternativ EH-7P.

Informaţiile despre lansarea acestui produs vor fi anunţate la o dată ulterioară.

Denumirile comerciale (de companii, produse, servicii etc.) sunt mărci comerciale sau mărci comerciale înregistrate ale deţinătorilor respectivi.