23-08-2018

Nikon lansează obiectivul AF-S NIKKOR 500mm f/5.6E PF ED VR, un obiectiv de super-telefotografie compatibil cu formatul FX de la Nikon.

Acesta oferă nu doar agilitatea excepţională care face din super-telefotografierea cu aparatul foto ţinut în mână o activitate plăcută, ci şi performanţe optice şi funcţionalitate de nivel superior

Amsterdam, Olanda, 23 august 2018: Nikon are plăcerea să anunţe lansarea obiectivului AF-S NIKKOR 500mm f/5.6E PF ED VR, un obiectiv de super-telefotografie compatibil cu aparatele foto digitale SLR în format FX de la Nikon.

AF-S NIKKOR 500mm f/5.6E PF ED VR este un obiectiv de super-telefotografie în format FX, de înaltă performanţă, cu o distanţă focală de 500 mm. Adoptarea unei lentile de fază Fresnel (Phase Fresnel - PF) a redus semnificativ dimensiunile şi greutatea obiectivului, făcând din super-telefotografierea cu aparatul foto ţinut în mână o activitate uşoară şi plăcută.

Dimensiunile acestui obiectiv au fost reduse în mare măsură, ajungându-se la un diametru maxim de 106 mm şi la o lungime de 237 mm. Greutatea acestuia este de aproximativ 1.460 g (aproape aceeaşi greutate ca a obiectivului AF-S NIKKOR 70-200mm f/2.8E FL ED VR), în vreme ce alte obiective de 500 mm cântăresc în mod normal peste 3.000 g. AF-S NIKKOR 500mm f/5.6E PF ED VR are o rezistenţă la praf şi la picături de apă, care, pe lângă acoperirea cu fluor aplicată pe suprafaţa lentilei frontale, permite o agilitate deosebită când se fotografiază.

Utilizarea unei lentile PF şi a trei lentile din sticlă ED permite o reproducere extrem de clară şi de detaliată, făcând acest obiectiv compatibil cu aparatele foto digitale cu un număr mare de pixeli. În plus, materialele utilizate la dezvoltarea noii lentile PF de către Nikon reduc efectiv petele luminoase colorate circulare ce pot fi cauzate de lentila PF. Imaginile extrem de clare sunt obţinute prin efectele sinergice ale tehnologiilor de acoperire de la Nikon, începând cu acoperirea cu nanocristale, care este foarte eficace la controlarea formelor dublate şi a petelor luminoase.

Viteza de focalizare automată (AF) a fost crescută prin construcţia mai uşoară a lentilelor din grupul de focalizare. De asemenea, obiectivul AF-S NIKKOR 500mm f/5.6E PF ED VR este echipat cu un mecanism VR care oferă o compensare a tremuratului aparatului foto echivalentă cu o scădere cu 4 trepte* a timpului de expunere. În plus, a fost adoptat modul VR SPORT. Modul SPORT este eficace în special când se fotografiază subiecte care se mişcă rapid şi imprevizibil, precum păsările sălbatice sau în scene cu evenimente sportive, dar şi când se înregistrează filme, datorită stabilizării imaginii afişate în vizor.

Utilizarea adaptorului pentru montură FTZ va permite utilizarea obiectivului cu aparatele foto mirrorless cu montură Z, anunţate şi ele tot astăzi. Utilizatorii se vor putea bucura de fotografierea super-telefotografică la distanţa focală de 500 mm, cu un sistem care este mult mai compact decât sistemele de până acum.

Nikon va lansa, de asemenea, vizorul cu punct luminat DF-M1 (disponibil separat), un accesoriu care este foarte eficace la fotografierea super-telefotografică. Deoarece la fotografierea super-telefotografică este vizibil un unghi de câmp foarte mic în vizor, se poate pierde uşor urma subiectului. Acest accesoriu ajută la urmărirea subiectului vizat, chiar dacă acesta se mişcă pe neaşteptate.

Adoptarea unei lentile PF a permis crearea unui obiectiv mai mic şi mai uşor, care poate fi luat în locuri care erau greu de accesat cu obiectivele de super-telefotografie anterioare. Dimensiunile mai mici şi greutatea mai mică elimină, de asemenea, necesitatea utilizării unui trepied, simplificând super-telefotografierea cu aparatul foto ţinut în mână. AF-S NIKKOR 500mm f/5.6E PF ED VR extinde mult posibilităţile de super-telefotografiere, combinând performanţele superioare cu dimensiunile compacte şi greutatea redusă.

Caracteristici principale

- Semnificativ mai mic şi mai uşor, prin adoptarea unei lentile de fază Fresnel (Phase Fresnel - PF)
- O structură rezistentă la praf şi la picături de apă şi adoptarea acoperirii cu fluor de la Nikon, care respinge în mod efectiv praful, picăturile de apă, grăsimea şi murdăria
- Sistem optic de ultimă oră, cu care au fost adoptate o lentilă PF şi trei lentile din sticlă ED, pentru o reproducere extrem de clară şi de detaliată, făcând acest obiectiv compatibil cu aparatele foto digitale cu un număr mare de pixeli
- Performanţe optice care nu sunt sacrificate nicicum când se utilizează teleconvertorul TC-14E III AF-S
- Materialele utilizate în noua lentilă PF controlează efectiv petele luminoase colorate circulare ce pot fi cauzate de lentila PF
- Suprimarea efectivă a formelor dublate şi a petelor luminoase, obţinută prin utilizarea acoperirii cu nanocristale, permite obţinerea unor imagini clare
- Viteza de focalizare automată (AF) a fost crescută prin construcţia mai uşoară a lentilelor din grupul de focalizare
- Este echipat cu un mecanism VR care oferă o compensare a tremuratului aparatului foto echivalentă cu o scădere cu 4 trepte* a timpului de expunere
- Mecanism VR echipat cu două moduri: NORMAL şi SPORT
- Mecanism de diafragmă electromagnetică, adoptat pentru controlul extrem de precis al diafragmei

* Măsurare efectuată în conformitate cu standardele CIPA în modul NORMAL, când se utilizează un aparat foto digital SLR echipat cu un senzor de imagine echivalent cu formatul de 35 mm, pe întregul cadru, al aparatelor foto pe film.