30-06-2017

Vincent Munier, unul din ambasadorii Nikon, fotografiază leopardul zăpezilor – o specie ameninţată

Altitudinile de 5.000 m, temperaturile de -35 °C şi instabilitatea geopolitică au fost sfidate pentru a dezvălui minunea naturală a Tibetului

Altitudinile de 5.000 m, temperaturile de -35 °C şi instabilitatea geopolitică au fost sfidate pentru a dezvălui minunea naturală a Tibetului

Amsterdam, Olanda, 30 iunie 2017 – Ambasador european Nikon şi fotograf specializat în natura sălbatică, Vincent Munier şi-a dus la bun sfârşit ambiţiosul proiect de documentare a celei mai ameninţate specii sălbatice din Tibet. Într-o tentativă de a fotografia această regiune relativ necunoscută şi neexplorată, Vincent a călătorit la altitudini mari, a înfruntat temperaturi cu mult sub pragul de îngheţ şi terenuri accidentate, fiind echipat cu un cort, îmbrăcăminte călduroasă, aparatele foto Nikon D5 şi Nikon D500 şi obiective NIKKOR.

Înregistrând imagini ale unei diversităţi de animale, printre care iacul sălbatic, gazela şi antilopa tibetană, vulpea tibetană a nisipurilor şi pisica manul, principalul obiectiv al lui Vincent era să fotografieze detalii din viaţa leopardului zăpezilor, un animal timid şi singuratic, dar ameninţat să dispară ca urmare a schimbărilor climatice.

Închiderea golului dintre om şi natură

Tibetul este un loc dificil de accesat – atât din perspectivă geopolitică, cât şi din punct de vedere practic, din cauza altitudinii mari a acestuia. Fiind ajutat de un ghid tibetan, Vincent a ajuns în unele dintre cele mai îndepărtate şi neatinse zone din regiune, până la altitudini de până la 5.000 de metri.

„Sunt mânat de curiozitate şi de o dorinţă fierbinte de aventură, iar condiţiile climaterice şi natura sălbatică rară din Tibet mi-au oferit provocarea perfectă”, spune Munier. „Când lucrezi în condiţii atât de nemiloase, trebuie să ai la tine cel mai bun aparat foto şi cele mai bune obiective, ca să nu ratezi niciun moment. Eu utilizez echipament de la Nikon încă de când aveam 12 ani. În această călătorie, am avut nevoie de fiabilitatea aparatului foto Nikon D5, preferatul meu, precum şi de portabilitatea oferită de aparatul foto Nikon D500. De asemenea, obiectivele AF-S NIKKOR 800mm f/5.6E FL ED VR şi AF-S NIKKOR 24-120mm f/4G ED VR au fost de importanţă crucială pentru înregistrarea de la distanţă a cadrelor de calitate.”

O mai bună conştientizare a existenţei celui mai greu de găsit animal de pradă din natură

Se pare că numărul leoparzilor zăpezilor din sălbăticie a scăzut cu cel puţin 20% în mai puţin de două decenii¹. Fiind deja o specie ameninţată, susţinătorii ideii de conservare a naturii sunt din ce în ce mai îngrijoraţi de viitorul leopardului zăpezilor, în urma recentului segment de film care arată cum leoparzii obişnuiţi² împart acelaşi habitat pe platoul tibetan.

Vincent a trebuit să viziteze de trei ori Tibetul până când a întâlnit leopardul zăpezilor. Camuflajul şi firea lor prudentă îi fac dificil de observat şi de localizat. În această a treia călătorie, el a reuşit să stea două zile în apropierea unei mame cu un pui, înregistrându-i când vânau împreună, cu combinaţia de corp de aparat foto şi obiectiv aleasă de el.

„Noi avem o relaţie stranie cu natura – există o prăpastie între noi”, continuă Munier. „Când lucrez la proiectele mele, îmi place să merg la extreme în încercarea de a acoperi acest gol. Nu este simplu... şi uneori îmi este frică de teren, de climă şi chiar de animale. Dar este important ca oamenii să înţeleagă că ei nu sunt stăpânii lumii. Mă bucură faptul că am posibilitatea să mă întorc în natură cu regularitate şi să trăiesc fără confortul de acasă, trăind în aceleaşi condiţii ca aceste făpturi.”

Programul Ambasadori europeni Nikon

Membrii Programului Ambasadori europeni Nikon sunt artişti ai imaginii talentaţi şi influenţi, care utilizează cele mai recente tehnologii în domeniu şi cunoştinţele lor despre tendinţele sociale pentru a reprezenta prezentul. Nikon l-a pus pe Vincent în faţa provocării de a-şi realiza proiectul de fotografiere mult visat, el fiind recunoscut la nivel global ca deschizător de drumuri în fotografierea naturii sălbatice.

Pentru mai multe informaţii despre proiectul lui Vincent, vizitaţi pagina sa Special Project.

Kitul

Pe parcursul acestui proiect, Vincent a utilizat următorul echipament:

• AF-S NIKKOR 800mm f/5.6E FL ED VR 
• AF-S NIKKOR 24-120mm f/4G ED VR 
• AF-S NIKKOR 70-200mm f/2.8E FL ED VR 
• D5 
• D500

Despre Vincent

Vincent Munier este specializat în realizarea imaginilor cu natură sălbatică şi medii exterioare. Vincent s-a născut în regiunea Vosges din Franţa, iar pasiunea sa pentru fotografie a apărut când avea 12 ani; a petrecut o mare parte din tinereţe fotografiind natura sălbatică din pădurile aflate în zonele din jurul casei sale. Vincent este primul fotograf care a primit de trei ori consecutiv premiul „Erik Hosking Award” în cadrul competiţiei BBC Wildlife Photographer of the Year (Fotograful de natură sălbatică al anului). Imaginile sale sunt expuse în galerii de artă şi sunt publicate în reviste de prestigiu, la nivel internaţional.

Toate imaginile sunt protejate prin drept de autor, © Vincent Munier.


¹https://www.wwf.org.uk/wildlife/snow-leopards
²http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-38610862