29.05.2019

Ambasadorul Nikon Pieter Ten Hoopen documentează poveştile de dragoste ale cuplurilor şi familiilor afectate de criza globală a refugiaţilor

Amsterdam, Olanda, 29 mai 2019 – Un nou proiect fotografic realizat de Ambasadorul Nikon Pieter Ten Hoopen dezvăluie poveştile de dragoste ale cuplurilor şi familiilor care au fost afectate de criza globală actuală a refugiaţilor.

Călătorind în Turcia şi în Mexic, Pieter documentează iubirea necontenită şi puterea celor care au fost nevoiţi să fugă din ţările lor natale. Scopul lui este de a încerca să combată stereotipurile şi stigmatele asociate cu refugiaţii, prezentând poveştile lor de dragoste – lucruri pe care toată lumea le poate înţelege şi preţui – şi modul în care s-au bazat pe aceste relaţii pentru a răzbate mai departe spre un viitor mai bun.

Indiferent din ce motive, fie acestea de mediu, politice, economice sau culturale, numărul refugiaţilor strămutaţi în prezent este mai mare ca oricând. În prezent, sunt 68,5 milioane de oameni din întreaga lume care au fost nevoiţi să fugă de acasă şi, dintre aceştia, aproximativ 25,4 milioane sunt refugiaţi, peste jumătate dintre ei având mai puţin de 18 ani¹. Echipat cu un aparat foto D850, cu un aparat foto mirrorless Z 7 și cu obiective NIKKOR de la Nikon, Pieter a dorit să raporteze această criză într-un mod diferit, pentru a-i prezenta pe oameni ca persoane individuale – nu ca statistici.

Crearea unei perspective diferite
Fiind renumit pentru lucrările lui de fotojurnalism şi de artă vizuală narativă, care au obţinut premii importante, Pieter lucrează întotdeauna la proiecte personale care îl pasionează, concentrându-se asupra celor care au ca temă criza umanitară şi războiul.

El declară: „În reportajele de azi despre refugiaţi, oamenii devin adesea numere – realităţi şi cifre. Am vrut să abordez un punct de vedere diferit. Ce înseamnă pentru oameni să fugă din ţara natală şi de ce? Cum putem să înţelegem prin ce au trecut aceşti oameni? Unul dintre lucrurile fundamentale pe care noi toţi le avem este iubirea, şi astfel am dorit să creez o poveste în jurul iubirii şi să arăt cum aceasta este motorul din viaţa noastră care ne face să gândim şi să simţim pozitiv, să avem speranţă şi ne ajută să trecem de vremurile întunecate.”  

În căutarea unui refugiu
Proiectul lui Pieter a început prin documentarea vieţii migranţilor care au fugit din Siria şi au găsit protecţie în Istanbul, precum şi a refugiaţilor din binecunoscutele caravane de migranţi care călătoresc spre graniţa dintre SUA şi Mexic, fiind plecaţi din America Centrală. De la fotografierea cuplurilor persecutate de bandele oponente, până la zugrăvirea situaţiei părinţilor care speră să le ofere un cămin sigur copiilor lor, imaginile lui Pieter descriu realităţile dure ale vieţii refugiaţilor, dar şi modul în care afecţiunea şi relaţiile umane rămân vitale.

Pieter comentează: „Majoritatea oamenilor pe care i-am fotografiat fug de acasă din cauza sărăciei, violenţei, represiunii politice sau schimbărilor climatice – şi am fost surprins de cât de deschis vorbesc ei despre dragoste. Aceştia sunt oameni care au trecut prin cele mai cumplite momente, pe care noi, din perspectiva celor care trăiesc în vest, nu le înţelegem întotdeauna şi care se sprijină pe iubire şi pe relaţii pentru a-şi putea împlini visurile. Pentru ei, iubirea este un instrument de supravieţuire – poate cel mai puternic.”

Echipamentul
Pe parcursul călătoriei sale, Pieter a utilizat aparatul foto D850 pentru viteza, rezoluţia şi sensibilitatea la lumină care i-au permis să capteze imagini statice intime, precum şi aparatul foto mirrorless Z 7, pe care l-a utilizat pentru filmări. Pentru a echipa corpurile acestor aparate foto, Pieter a utilizat obiectivul AF-S NIKKOR 28mm f/1.4E ED.

El declară: „D850 este unul dintre aparatele foto preferate şi este remarcabil pentru fotografierea imaginilor statice. Pe teren folosesc două corpuri şi las unul de rezervă la hotel. Totodată, am avut şansa de a testa aparatul foto Z 7, care a fost o experienţă cu totul nouă pentru mine. Munca pe care o fac necesită mult mers pe jos, alergări şi sărituri, iar construcţia uşoară a aparatului foto Z 7 mi-a fost de mare ajutor în aceste condiţii. Vizorul digital înseamnă că „ceea ce vezi prin obiectiv este ceea ce obţii” şi mi-a fost foarte uşor să îl utilizez din mişcare.”

Programul „Proiect special” al companiei Nikon Europe

Programul „Proiect special” al companiei Nikon Europe oferă Ambasadorilor Nikon – un grup de fotografi talentaţi şi influenţi din Europa – oportunitatea de a-şi realiza proiectele lor mult visate. Programul face parte din misiunea neîntreruptă a companiei Nikon de a-i sprijini pe fotografii însufleţitori, oferindu-le o platformă pentru a-şi asuma proiecte care îi pasionează şi creând totodată o comunitate de artişti vizuali care aspiră să facă lucrurile într-un mod diferit.

Pentru mai multe informaţii despre proiectul lui Pieter, vizitaţi pagina sa Proiect special

Kitul

Pe parcursul acestui proiect, Pieter a utilizat următorul echipament:

● Aparate foto:
   ⚬ D850 
   ⚬ Z 7

● Obiective: 
   ⚬ AF-S NIKKOR 28mm f/1.4E ED
   ⚬ AF-S NIKKOR 35mm f/1.4G 

Despre Pieter

Pieter Ten Hoopen este un fotograf şi un cineast experimentat şi recunoscut pe plan internaţional, care locuieşte în Stockholm, Suedia. Ocupaţia lui include muncă editorială, proiecte personale şi angajamente comerciale, având o gamă largă de clienţi care revin pentru a apela la serviciile lui, printre care se numără: New Yorker, revista New York Times, Le monde, organizaţia Plan international.

¹  https://www.unhcr.org/figures-at-a-glance.html