30-04-2019

Ambasadoarele Nikon Bénédicte Kurzen și Sanne De Wilde documentează complexitatea vieții gemenilor din Nigeria

Amsterdam, Olanda, 30 aprilie 2019 – Un nou proiect fotografic, realizat de Ambasadoarele Nikon Bénédicte Kurzen și Sanne De Wilde, investighează convingerile contrastante referitoare la gemeni, în societatea nigeriană contemporană. Echipate cu aparate foto D850 și Z 7, precum și cu obiective NIKKOR, fotografele s-au cufundat în viața comunităților din Igbo-Ora, unde se nasc mai mulți gemeni decât oriunde în lume¹, din orașul Abuja, care reprezintă o istorie întunecată a vieții gemenilor din această țară și din Calabar, unde tradițiile și credințele au fost transformate.

Rata nașterilor de gemeni în Africa de Vest este de aproximativ patru ori mai mare decât în restul lumii¹. Ca răspuns la această rată ridicată a natalității, credințele și practicile privind gemenii – de la celebrare și devotament, până la demonizare – au evoluat în întreaga Nigerie. În multe zone, sunt construite altare pentru închinare la spiritul gemenilor și unde frații sunt încurajați să se bucure de asemănarea lor și să se simtă norocoși că au o astfel de legătură inseparabilă, iar în altele există rapoarte despre gemeni care încă sunt uciși, din credința că aceștia ar reprezenta răul.

Transcenderea prejudecăților
Lucrând numai individual înainte de acest proiect, Bénédicte și Sanne și-au unit forțele pentru a face înțeleasă viața gemenilor din Nigeria, prezentând nu doar modul în care aceștia sunt percepuți de societate, ci și conexiunea lor genetică, în portrete și compoziții puternice ale unor gemeni care interacționează.

Bénédicte Kurzen comentează:Gemenii reprezintă figuri simbolice în multe locuri din lume, dar nicăieri mai mult ca în Nigeria. Date fiind titlurile negative care au acuzat această țară pentru tratamentul gemenilor, am vrut să aruncăm o privire mai atentă asupra mitologiei complexe care stă la baza acestei istorii întunecate, având în vedere totodată și tabloul de ansamblu, care denotă faptul că gemenii sunt venerați în cele mai multe locuri.”

Credințe contrastante
Călătoria lor de douăsprezece săptămâni a început în Abuja, unde, cu câțiva ani în urmă, persecuția gemenilor era încă raportată ca fiind întâlnită în zonele din apropiere, prin metode precum otrăvirea. Având în vedere că riscul de deces al mamei în timpul nașterii este mai frecvent în cazul gemenilor, unii oameni văd încă gemenii ca pe un pericol pentru existența comunității sau ca pe niște oameni cu „puteri ciudate”.

În contrast cu această situație, orașul Igbo-Ora își celebrează cultura legată de gemeni, autointitulându-se „casa națională a gemenilor” și găzduind anual un Festival al gemenilor. Aproape fiecare casă de aici are cel puțin o pereche de gemeni, iar comunitatea celebrează acest lucru.

Sanne De Wilde comentează: „În societățile occidentale, nașterea gemenilor este văzută ca un eveniment biologic, dar în Africa se vorbește despre conexiunea spirituală care se construiește în timpul dezvoltării feților în uter. În Igbo-Ora, gemenii sunt încurajați să se bucure de identitatea lor și sunt tratați, îmbrăcați și hrăniți la fel până la o vârstă foarte târzie. Am vrut să comunicăm această simetrie prin imaginile noastre.”

Calabar, un oraș din sudul Nigeriei, reprezintă o zonă în care credințele s-au transformat. La sfârșitul secolului al 19-lea, Mary Slessor, o misionară din Scoția, s-a mutat acolo și a deschis o clinică într-un sat izolat. Prin inițiativa ei de a crește gemenii, ea a oprit cu succes practica obișnuită de pruncucidere în rândul populației Ibibio. Astăzi, moștenirea ei trăiește și figura ei este comemorată atât în Nigeria, cât și în Europa pentru impactul pe care l-a avut. 

Echipamentul
Ambele fotografe au utilizat aparatul foto D850, cu combinația lui de rezoluție, viteză și sensibilitate la lumină, pentru a fotografia peste cincizeci de gemeni în trei regiuni diferite ale țării. Bénédicte a utilizat și aparatul foto Z 7 în ultima etapă a proiectului, în Calabar, împreună cu obiectivul NIKKOR Z 24-70mm f/4 S. Obiectivele AF-S NIKKOR 35mm f/1.8G ED, AF-S NIKKOR 58mm f/1.4G și AF-S NIKKOR 24-70mm f/2.8G ED au completat gențile lor de kituri.

Sanne declară: Calitatea imaginii aparatului foto D850 este atât de bună încât, indiferent ce cadru intenționezi să fotografiezi, un unghi larg sau un portret, știi că rezultatul va fi foarte clar, fiind sensibil la lumină, nuanță și expresie. În mod similar, corpul ușor și compact al aparatului foto Z 7 este neprețuit pentru stilul nostru de lucru – abia așteptăm să îl testăm și mai mult pe parcursul proiectelor viitoare.”

Vorbind despre pasiunea lor pentru acest proiect, Bénédicte conchide: „Scopul acestui proiect este de a înțelege complexitățile modului în care gemenii sunt tratați în Nigeria, fără a simplifica lucrurile. Am vorbit cu unii frați care sunt extrem de mândri de faptul că formează o pereche și de conexiunea extraordinară pe care o resimt fiind gemeni. Alți gemeni s-au născut într-o societate în care este condamnată identitatea gemenilor și care încearcă să evite simetria și similitudinea, semănând frica. Cercetând această țară, societățile și comunitățile ei de gemeni, am văzut cum trecutul dureros al gemenilor a devenit o parte importantă a unui viitor în care gemenii sunt celebrați.”

Programul „Proiect special” al companiei Nikon Europe

Programul „Proiect special” al companiei Nikon Europe oferă Ambasadorilor Nikon – un grup de fotografi talentați și influenți din Europa – oportunitatea de a-și realiza proiectele lor mult visate. Programul face parte din misiunea neîntreruptă a companiei Nikon de a-i sprijini pe fotografii însuflețitori, oferindu-le o platformă pentru a-și asuma proiecte care îi pasionează și creând totodată o comunitate de artiști vizuali care aspiră să facă lucrurile într-un mod diferit.

Pentru mai multe informații despre proiectul fotografelor Bénédicte și Sanne, vizitați paginile Proiectului lor special: SanneșiBénédicte.

Kitul

În timpul proiectului, Bénédicte și Sanne au utilizat următorul echipament:

● Aparate foto:
   ⚬ D850 
   ⚬ Z 7

● Obiective: 
   ⚬ NIKKOR Z 24-70mm f/4 S 
   ⚬ AF-S NIKKOR 35mm f/1.8G ED 
   ⚬ AF-S NIKKOR 58mm f/1.4G 
   ⚬ AF-S NIKKOR 24-70mm f/2.8G ED 

Despre Bénédicte și Sanne

Bénédicte și Sanne s-au întâlnit în cadrul organizației NOOR, un colectiv de fotografi animați de principii morale, care și-au afirmat atitudinea în ultimii zece ani prin forța poveștilor lor vizuale.

Despre NOOR

NOOR este un colectiv global, multilingv de jurnaliști, autori, fotografi, artiști și cineaști de mare performanță care documentează, investighează și aduc mărturii despre lumea noastră.

Organizația NOOR, care își trage numele din cuvântul arab pentru lumină, s-a lansat în 2007 ca o platformă pentru membrii săi, care să își asume controlul financiar asupra activității lor și să valorifice puterea unui grup într-un peisaj mediatic schimbător.

www.noorimages.com

¹  http://www.bbc.co.uk/worldservice/people/highlights/010607_twins.shtml