Nikon Imaging | Romania | Europa

Tradiţii nupţiale franceze, prezentate de Nessa

Lavandă

În Provence, lavanda a fost mult timp parte integrantă a tradiţiilor legate de căsătorie. Această floare este simbolul bucuriei şi al norocului pentru tinerii proaspăt căsătoriţi şi este adesea inclusă în ceremonia lor, în diferite moduri.

Pentru a celebra mireasa şi mirele, se obişnuieşte adesea ca invitaţii să arunce spre ei lavandă, la sfârşitul ceremoniei. De vreme ce aruncatul cu orez sau cu grâu este din ce în ce mai puţin acceptat la evenimentele nupţiale din Franţa, multe cupluri aleg în schimb lavanda. Este un obicei frumos, prin care invitaţii le urează tinerilor căsătoriţi noroc şi fericire în noua lor viaţă de cuplu.

O altă tradiţie din Provence care implică lavanda constă în punerea unui buchet de lavandă sub salteaua tinerilor proaspăt căsătoriţi, pentru a le aduce noroc şi pasiune în căsnicie. De asemenea, există obiceiul de a strecura un mic săculeţ cu lavandă în trusoul miresei, pentru a asigura o căsnicie fericită şi fertilă.

Unele mirese încep chiar să pună lavandă în podoaba de cap, purtând-o ca parte a unei coroane de flori. În sfârşit, un buchet de lavandă oferit tinerilor căsătoriţi este şi simbolul fericirii infinite.

Marie (Franţa) poartă o cunună de lavandă. Se spune că floarea aduce bucurie şi noroc tinerilor căsătoriţi. Imagine realizată de fotografa specializată în nunţi, Chloé Lapeyssonnie, utilizând aparatul foto D850 şi obiectivul NIKKOR 50mm f/1.4G.

Asigurarea vremii favorabile

Vremea este lucrul de primă însemnătate asupra căruia un cuplu nu va avea control în ziua nunţii. Pentru a asigura un timp frumos şi a evita ploaia, unele tradiţii sunt încă respectate de miresele şi mirii superstiţioşi. O tradiţie populară în special în nordul Franţei este ca mirii să ofere ouă Sfintei Clara. Oferirea ouălor, care sunt un simbol al vieţii şi al fertilităţii, are loc de obicei la o mânăstire asociată cu sfânta patroană, Sfânta Clara – protectoarea liniştii în căsătorie. Deoarece numele franţuzesc St. Claire poate fi interpretat ca semnificând „timp frumos”, se crede că ea va influenţa vremea bună din ziua căsătoriei cuplului. Ofrandele pecuniare, cunoscute ca „ouăle de hârtie”, sunt mai obişnuite în zilele noastre şi, drept recunoştinţă, surorile de la mânăstire se vor ruga pentru vreme bună, în numele cuplului.

Mireasa franceză, Marie, oferă un castron cu ouă Sfintei Clara, pentru a asigura vremea bună în ziua nunţii. Imagine realizată de fotografa specializată în nunţi, Chloé Lapeyssonnie, utilizând aparatul foto D850 şi obiectivul NIKKOR 50mm f/1.4G.

Dansul brioşei

O tradiţie nupţială comună în Vendée este dansul brioşei! Brioşa mare, care în general cântăreşte în jur de 15 kg, este dăruită de obicei de către naşă sau de către naş unuia dintre tinerii căsătoriţi. Mirele trebuie mai întâi să care brioşa, după ce s-a servit masa şi să execute un dans care necesită putere, ritm şi echilibru. Apoi, toţi bărbaţii sunt chemaţi să danseze cu brioşa, care apoi este înmânată nuntaşelor, după ce este decupată şi scoasă partea din centru. După dansul final cu brioşa, aceasta este mâncată de toţi invitaţii la nuntă.

Marie şi Nicolas (Franţa) dansează Dansul brioşei (La Danse de la Brioche). Imagine realizată de fotografa specializată în nunţi, Chloé Lapeyssonnie, utilizând aparatul foto D850 şi obiectivul NIKKOR 50mm f/1.4G.