30-10-2019

AMBASADORUL NIKON SEBASTIÁN LISTE URMĂREȘTE TRANSFORMĂRILE ȘI DESPĂDURIRILE DIN REGIUNEA AMAZONULUI

Amsterdam, Olanda, 30 octombrie 2019 – Apreciatul fotograf şi Ambasador Nikon Sebastián Liste a lansat o nouă serie de fotografii uimitoare în care investighează efectele pe care colonizarea și despăduririle le-au avut asupra ocupării forței de muncă, comerțului, strămutării comunităților și mediului din regiunea Amazonului.

Imaginile sunt cele mai recente dintr-o importantă serie de lucrări ale lui Sebastián, care a documentat regiunea Amazonului în ultimii opt ani. Echipat cu D850, Z 7 și obiective NIKKOR, Sebastián s-a concentrat acum asupra autostrăzii Transamazoniene și localităților situate în vecinătatea acesteia. Scopul său este de a prezenta noilor generații aspectele legate de evoluția geografiei Amazonului, în special impactul social, politic și ecologic al acestei autostrăzi.

Autostrada Transamazoniană este a treia ca lungime din Brazilia* și împarte pădurea tropicală amazoniană în două. Proiectată inițial pentru a sprijini o mai mare integrare în întreaga Brazilie și cu țările vecine, construcția acesteia a început în anii '70, dar nu a fost niciodată finalizată. Autostrada a fost totuși folosită și, de atunci, au început sporadic noi eforturi de construcție, care au adus schimbări suplimentare în mediul înconjurător și în viața oamenilor.

Sebastián comentează:Dezvoltarea autostrăzii a permis Braziliei să se poziționeze ca unul dintre cei mai importanți exportatori din lume. De la carne de vită și de pui până la cafea, zahăr și soia, aceasta a sprijinit creșterea economică și a contribuit la crearea de locuri de muncă în regiune. Totuși, dezvoltarea autostrăzii a implicat defrișarea masivă și distrugerea pădurii tropicale amazoniene, iar colonizarea cu care este asociată a afectat dramatic viața localnicilor.”

În timp ce capacitatea de creștere și de transport al mărfurilor a impulsionat economia Braziliei, colonizarea Amazonului a adus controverse și schimbări. Potrivit lui Sebastián, „construcția autostrăzii a avut un impact economic pozitiv, dar a avut ca rezultat strămutarea localnicilor din comunitățile lor, privatizarea ilegală a terenurilor publice și faptul că mii de oameni lucrează în condiții dificile la fermele agricole și de animale. Există multe comunități izolate care trăiesc în pădurea tropicală; acum au locuri de muncă, dar viața lor s-a schimbat pentru totdeauna.”

Pentru a documenta aceste sate și locuitorii acestora, Sebastián a utilizat aparatul foto D850 pentru performanțele de viteză, rezoluție și sensibilitate la lumină ale acestuia, împreună cu premiatul aparat foto mirrorless Z 7, cu fotografiere pe întregul cadru. Cele trei obiective care nu l-au părăsit niciodată sunt AF-S NIKKOR 35mm f/1.4G, AF-S NIKKOR 58mm f/1.4G și NIKKOR Z 24-70mm f/4 S, acesta din urmă fiind destinat aparatelor foto mirrorless.

El adaugă: „Aveam nevoie de un echipament fiabil și robust în timp ce lucram în condiții de căldură și umezeală și în situații provocatoare. Am vrut să documentez situația în mod obiectiv și să găsesc frumusețea în scenele de zi cu zi. Am avut nevoie de imagini de înaltă calitate pentru momentele de o fracțiune de secundă și de menținerea controlului complet asupra luminii și culorii. Doar așa puteam să acord atenția cuvenită situației de fapt și să contribui la conștientizarea realităților schimbării din această parte îndepărtată, dar vitală a lumii.”

Programul „Proiect special” al companiei Nikon Europe

Programul „Proiect special” al companiei Nikon Europe oferă Ambasadorilor Nikon – un grup de fotografi talentați și influenți din Europa – oportunitatea de a-și realiza proiectele mult visate. Programul face parte din misiunea neîntreruptă a companiei Nikon de a-i sprijini pe fotografii însuflețitori, oferindu-le o platformă pentru a-și asuma proiecte care îi pasionează și creând totodată o comunitate de artiști vizuali care aspiră să facă lucrurile într-un mod diferit.

Pentru mai multe informații despre proiectul lui Sebastián, vizitaţi pagina sa Proiect special

Kitul

Pe parcursul acestui proiect, Sebastián a utilizat următorul echipament:

● Aparate foto:
   ⚬ D850 
   ⚬ Z 7

● Obiective: 
   ⚬ AF-S NIKKOR 35mm f/1.4G 
   ⚬ AF-S NIKKOR 58mm f/1.4G 
   ⚬ NIKKOR Z 24-70mm f/4 S