Nikon Imaging | Romania | Europa

27-07-2016

Producţia totală de obiective NIKKOR pentru aparatele foto cu obiective interschimbabile a atins cifra de 100 de milioane

Amsterdam, Olanda, 27 iulie 2016: Nikon Corporation are plăcerea să anunţe că producţia totală de obiective NIKKOR¹ pentru aparatele foto Nikon cu obiective interschimbabile a atins cifra de o sută de milioane în iunie 2016.

Istoria mărcii NIKKOR a obiectivelor fotografice de la Nikon a început în 1932, odată cu înregistrarea mărcii comerciale NIKKOR (în perioada respectivă, Nippon Kogaku K.K.), urmată la scurt timp, în 1933, de lansarea obiectivelor pentru fotografie aeriană Aero-Nikkor. În 1959, Nikon a lansat aparatul foto SLR Nikon F, precum şi primele obiective NIKKOR pentru aparate foto SLR Nikon, inclusiv modelul Nikkor-S Auto 5cm f/2.

Numele NIKKOR provine din adăugarea literei „r” - o practică obişnuită la acea vreme pentru denumirea obiectivelor fotografice - la „Nikko”, abrevierea cu litere romane pentru Nippon Kogaku K.K, numele iniţial utilizat la înfiinţarea companiei.

Gama de obiective NIKKOR de la Nikon cuprinde în prezent peste 90 de tipuri de obiective, inclusiv obiective cu distanţă focală fixă, care acoperă unghiuri de câmp de la ultra larg până la supertelefotografic, obiective de tip „ochi de peşte”, obiective cu zoom, obiective pentru microfotografiere şi obiective PC-E, care pot fi utilizate într-o gamă largă de situaţii, precum şi obiective 1 NIKKOR, pentru aparate foto avansate cu obiective interschimbabile.

Montura F de la Nikon a fost utilizată de Nikon pentru aparatele foto SLR şi obiectivele interschimbabile pe care le produce, de la lansarea modelului Nikon F, în 1959. De-a lungul istoriei sale, montura F a adoptat tehnologiile de vârf din momentele respective, inclusiv controlul diafragmei şi focalizarea automată, continuând să facă acest lucru şi în prezent, asigurând suport pentru cele mai recente aparate foto digitale şi obiective.

De asemenea, compania Nikon îşi menţine activităţile de cercetare şi dezvoltare privind evaluarea performanţelor optice. În 2013, Nikon a început să dezvolte şi să implementeze OPTIA², un dispozitiv destinat măsurării tuturor formelor de aberaţii³ care apar la obiectivele fotografice, precum şi un simulator de imagini dedicat, care este utilizat cu OPTIA. Simulatorul de imagini (software) permite simularea în etapa de design, care este echivalentă cu fotografia reală cu prototipuri de obiective. Prin urmare, obiectivele pot fi dezvoltate cu un control mai mare nu numai asupra rezoluţiei, dar şi asupra unui mare număr de caracteristici ale obiectivului, cum ar fi efectul de estompare (cunoscut ca „bokeh”), reproducerea texturilor şi nivelul de profunzime.

Unul dintre obiectivele proiectate pentru a utiliza OPTIA este noul AF-S NIKKOR 105mm f/1.4E ED. Acest obiectiv încorporează conceptul de design „înaltă fidelitate tridimensională (caracteristici de reproducere superioare)”, asigurând o reproducere mai naturală a obiectelor tridimensionale pe o fotografie bidimensională. Acesta oferă fotografii care dau o impresie de profunzime naturală şi în care subiectul principal este redat într-un mod impresionant, exprimând în acelaşi timp caracteristici frumoase de bokeh, care se modifică treptat, pe măsură ce creşte distanţa de la poziţia de focalizare.

Nikon a lansat site-ul global www.nikkor.com, pentru a împărtăşi o mare varietate de conţinut captivant legat de marca NIKKOR, inclusiv galerii foto şi video, cu lucrări realizate utilizând obiective NIKKOR, interviuri cu proiectanţi de obiective şi multe altele.


¹ Obiective interschimbabile pentru aparate foto SLR Nikon şi pentru aparate foto avansate cu obiective interschimbabile Nikon 1
² Optical Performance and Total Image Analyzer (Dispozitiv de analizare a performanţelor optice şi a întregii imagini)
³ Aberaţia apare când lumina provenită dintr-un punct al unui obiect nu converge într-un punct unic după ce este transmisă printr-un sistem optic, cauzând „curgerea” sau „estomparea” imaginii. De asemenea, aberaţia poate cauza crearea imaginii unui obiect într-o formă diferită de cea a obiectului.