Nikon Imaging | Romania | Europa

26-04-2016

Nikon anunţă câştigătorii Festivalului anual Nikon de film european

Concursul de filme scurte organizat în parteneriat cu Raindance şi prezidat de regizorul Asif Kapadia, câştigător al premiului Oscar, anunţă câştigătorul marelui premiu Grand Prix, filmul „Not a Pizza Order

Amsterdam, Olanda, 26 aprilie 2016 – Compania Nikon anunţă astăzi câştigătorii Festivalului său, în asociere cu organizaţia de film independent Raindance şi cu regizorul Asif Kapadia, câştigător al premiului Oscar. Filmul „Not A Pizza Order” (Nici pe departe o comandă de pizza), realizat de Cécile Ragot, Franţa, câştigă premiul Grand Prix. Cécile va primi un kit de filmare Nikon D810 şi o excursie de o săptămână, inclusiv toate cheltuielile, la Festivalul de film de la Cannes din mai 2016.

Peste 550 de cineaşti în devenire din Europa au trimis filme la Festivalul Nikon de film european, care este acum la a doua ediţie anuală. Explorând tema „Momente cotidiene”, pasionaţii de film şi profesioniştii au fost invitaţi să creeze un film scurt, de până la 140 de secunde, care să transforme un moment obişnuit într-o naraţiune creativă.

Câştigătorii au fost selectaţi de juriul condus de Asif Kapadia, care a regizat documentarul „Amy”, câştigător al premiului Oscar. El a fost însoţit de Pieter ten Hoopen, fotograf şi cineast nominalizat pentru premiile Emmy, de Elliot Grove, fondatorul festivalului de film independent Raindance şi de Dirk Jasper, de la Nikon Europe.

Filmul „Not A Pizza Order”, realizat de Cécile Ragot, a fost ales de juriu pentru câştigarea premiului Grand Prix, în sesiunea de jurizare finală de la British Film Institute din Londra. Toţi membrii juriului au fost impresionaţi de puternicul mesaj al acestui film, care atrage atenţia asupra problemelor pricinuite de violenţa domestică. Transformând un aparent apel de rutină într-o poveste captivantă pe ecran, autoarea a fost elogiată pentru povestea memorabilă descrisă de film, completată de abilităţile sale tehnice remarcabile.

Câştigătorii selectaţi de juriu pentru celelalte categorii au fost:
  - Best Narrative (Cea mai bună relatare) – „Bad Luck” (Ghinion), de Martin Taube, Suedia 
  - Technical Excellence (Excelenţă tehnică) – „Evasion” (Evadare), de Pierre le Gall, Franţa 
  - Best Student Entry (Cea mai bună realizare a unui student) – „Diamondjaw” (Cleştele care scoate diamante), de Tormi Torop, Estonia 

Premiul People’s Choice (Alegerea publicului), acordat pe baza numărului de like-uri şi partajări individuale primite pe site-ul Web al Festivalului de film Nikon, a revenit filmului „At Night They Work” (Ei lucrează noaptea), realizat de Ad van Brunschot din Olanda.

Asif Kapadia, Preşedintele juriului Festivalului Nikon de film european, a declarat: „Filmele care s-au evidenţiat au avut într-adevăr idei şi poveşti deosebite; unele care m-au purtat într-o mini-călătorie imaginară. Personal, am simţit că „Not a Pizza Order” este un film scurt care a transmis un mesaj incredibil de puternic. Ai impresia că este un film de comedie, dar de fapt este o lucrare foarte serioasă, despre lucruri foarte importante. Caut întotdeauna filme care îmi rămân în minte; o imagine, un moment sau ceva care, după ce plec, mă face să retrăiesc acel film. După părerea mea, toate filmele premiate sunt geniale.”

Elliot Grove, fondatorul organizaţiei Raindance şi membru al juriului Festivalului Nikon de film european, a adăugat: „Am fost încântaţi de standardul ridicat al filmelor trimise şi, în mod special, de diversitatea modurilor de interpretare a temei „Momente cotidiene”. Ca regizor colaborator şi susţinător al filmului independent, sunt încântat că Nikon îi încurajează pe cineaştii aspiranţi din Europa şi din întreaga lume să îşi dezvolte talentul şi îi recompensează cu tehnologia de care au nevoie pentru a-şi perfecţiona abilităţile.”

Cécile Ragot, câştigătoarea premiului Grand Prix din acest an, a declarat: „Acest premiu este un stimulent minunat, care mă determină să încerc în continuare şi să fac în continuare filme. Sunt foarte recunoscătoare faţă de membrii juriului. Eu fac filme în speranţa că vor avea un impact asupra vieţii oamenilor sau asupra perspectivelor lor, iar acest premiu înseamnă că am posibilitatea să transform această speranţă într-o realitate.”

Categorii şi premii

Câştigătorul premiului Grand Prix va primi un kit de filmare Nikon D810 şi o excursie de o săptămână, inclusiv toate cheltuielile, la Festivalul de film de la Cannes din mai 2016, ca invitat special al organizaţiei Raindance.

Cei doi câştigători de la subcategoriile „Best Narrative” şi „Technical Excellence” vor primi câte un aparat foto Nikon D750 şi câte un premiu în bani, în valoare de 3.000 EUR, în timp ce câştigătorul premiului „Best Student Entry” va primi un kit de filmare Nikon D750 şi un premiu în bani, în valoare de 2.000 EUR. Cineastul premiat cu „People’s Choice” va primi un kit de filmare Nikon D750.