Nikon Imaging | Romania | Europa

20-11-2007

Nikon D40 in test comparativ

Numarul din noiembrie 2007 al revistei "PHOTO magazine" prezinta sub titlul "Fotografie si rasfat" un test comparativ de aparate foto D-SLR pentru incepatori. In acest test au fost comparate aparatele: Canon EOS 350D, Nikon D40, Olympus E-400, Pentax K100D/K110D, Samsung GX 1L si Samsung GX 1S. Preturile de achizitie pentru aceste aparate incepand cu 400-500 euro.

"Cu o rezolutie de 6 megapixeli, Nikon D40 (500 euro) continua traditia modelelor anterioare precum D70s si D50. Se deosebeste de acestea insa prin conceptul de utilizare total nou: in primul rand, Nikon se lipseste la acest model de ecranul LCD pentru afisarea parametrilor expunerii. Rolul acestuia este preluat de ecranul TFT - o solutie care se pare ca devine tot mai populara in randul SLR-urilor de baza.

Ecranul de 2,5 inci asigura o buna vizibilitate si permite reprezentarea grafica a diafragmei asemanatoare irisului, a carei deschidere variaza odata cu diafragma de lucru efectiva. Accesul la diferite functii, cum ar fi balansul de alb, sensibilitatea, rezolutia, metoda de masurare, modul AF, masurarea expunerii si corectia blitului/expunerii, se face usor cu ajutorul monitorului. O alta functie practica: tasta Fn, careia i se pot atribui pana la cinci functii, usureaza utilizarea.

Daca oferta de 17 functii individuale vi se pare derutanta, puteti reduce selectia pana la sase functii mai des folosite sau va puteti crea un meniu individual. Aceasta optiune, precum si meniul Image editing, a fost preluata la D40 de la modelul din clasa superioara, D80. Printre functiile de prelucrare ar fi de amintit mai ales D-Lighting. Este vorba de o functie utila pentru ajustarea automata a contrastului in trei trepte.

Avand un timp de declansare de o,36 s inclusiv AF si 0,6 s timp de pornire, Nikon D40 se plaseaza pe locul doi, dupa Canon EOS 350D, la acest capitol. Comparativ cu modelele din clasele superioare, aparatul nu are integrat un motor AF, astfel ca nu pot fi folosite, in ciuda baionetei neschimbate, decat modelele AF-S si AF-I de obiective, asadar modele de obiective cu motor AF integrat. Aceasta reduce vizibil paleta de obiective compatibile la Nikon si face ca oferta de la terti producatori de obiective sa devina incompatibila."

Calitatea imaginii

"Cu o rezolutie nominala de 6 megapixeli, D40 obtine valori bune (964/939 PL/Il) si se dovedeste a fi usor superior modelelor concurente de 6 megapixeli de la Pentax si Samsung. La nivelul zgomotului de imagine, reuseste sa mearga umar la umar impreuna cu Pentax K100D/K110D: 0,8/1,0 VN la ISO 200/400, in ambele cazuri obtinand cate 15 puncte. La contrast, atinge 9/9,5 diafragme la ISO 200/400, pe locul 2 dupa Pentax (9,5/9,5 diafragme). Obtine per total 53/52 puncte la calitatea imaginii, D40 devenind astfel o buna optiune pentru toti carora le place sa fotografieze la sensibilitati inalte."

Concluzia redactorilor

"Sa lasam cifrele sa vorbeasca: dupa cum rezulta din tabelul de la sfarsitul acestui articol, Canon 350D si Nikon D40 isi disputa prin cele 71 puncte primul loc, urmate indeaproape de Olympus E400 (70 puncte) si Pentax K100D (69 puncte). La o distanta mai mare (62,5/61,5 puncte) vin cele doua modele de la Samsung - GX-1S si GX-1L. In ce priveste calitatea imaginii, este clar ca aceasta nu mai depinde doar de numarul de pixeli: daca, de exemplu, comparam cele doua aparate de pe primul loc, Canon 350D (8 MP) si Nikon D40 (6 MP), rezolutia modelului de la Canon e mai mare, insa nivelul zgomotului de imagine si contrastul sunt mai bune la Nikon D40. Daca va place sa fotografiati in lumina mai slaba sau in interiorul unor incaperi, veti fi deci mai bine serviti de modelul de la Nikon".