Nikon Imaging | Romania | Europa

Ce înseamnă „ora albastră”

ÎNREGISTRAREA SCENELOR ÎN TIMPUL OREI ALBASTRE

Termenul „oră albastră”, derivat din „La hora azul” în spaniolă sau „L'Heure Bleue” în franceză, este perioada scurtă de timp dinainte de răsăritul soarelui sau imediat după apusul soarelui. Ora albastră este cunoscută mai ales pentru conotaţiile romantice ale acesteia şi pentru calitatea vizuală remarcabilă pe care o oferă scenelor dramatice din filme şi din fotografii.

Nikon D7000, f/29, 30 s, ISO 100, AF-S DX NIKKOR 18-200mm f/3.5-5.6G ED VR II

CE ÎNSEAMNĂ „ORA ALBASTRĂ”

Este momentul când cerul are o nuanţă predominantă de albastru intens şi lumina este destul de delicată pentru a scoate în evidenţă majoritatea zonelor întunecate ale scenei, fără a fi necesară vreo sursă de lumină suplimentară. Acest lucru se datorează dispersiei Rayleigh, un fenomen prin care lumina se dispersează în particule mai mici decât lungimea de undă a luminii vizibile, acelaşi proces prin care cerul apare albastru.

Când soarele ajunge la şase grade sub orizont, acesta nu mai luminează direct pământul, ci luminează atmosfera superioară. Este momentul cunoscut sub numele de crepuscul civil. În această perioadă de timp, lumina roşie, care are o lungime de undă mai mare decât a luminii albastre, trece prin atmosferă în spaţiu, în timp ce lumina albastră este dispersată şi difuzată.

Dimineaţa, ora albastră are loc chiar înainte de ora aurie de la începutul crepusculului civil, cu aproximativ 30 de minute înainte de răsăritul soarelui. Seara, aceasta are loc la sfârşitul crepusculului civil, imediat după ora aurie şi începe la aproximativ 10–15 minute după ce apune soarele.

SUBIECTE POPULARE PE CARE LE PUTEŢI ÎNREGISTRA

Fotografierea orei albastre este un gen simplu de controlat, deoarece de obicei nu trebuie să vă faceţi griji că ar apărea lumini sau umbre dure în fotografiile dumneavoastră. Peisajele, scenele urbane şi portretele sunt genuri fotografice care se pretează foarte bine orei albastre, deoarece lumina uşor mohorâtă poate crea o senzaţie de subtilitate în scenele dumneavoastră.

GHID PENTRU FOTOGRAFIEREA ÎN TIMPUL OREI ALBASTRE

Dacă nu aţi mai fotografiat până acum în timpul orei albastre, iată câteva sfaturi pentru a vă ajuta să începeţi:

• Deoarece ora albastră depinde de locaţia geografică, nu uitaţi să verificaţi orele la care răsare şi apune soarele acolo unde vă aflaţi.
• Planificaţi totul din timp şi ajungeţi devreme în locul respectiv. Rezervaţi-vă un timp suficient pentru a vă instala echipamentul.
• Montaţi aparatul foto pe un trepied, pentru stabilitate şi compuneţi imaginea cu linia orizontului ca decor.
• Menţineţi sensibilitatea ISO cât mai scăzută posibil, pentru a diminua granulaţia şi zgomotul din imagine.
• În timpul orei albastre, va trebui să utilizaţi un timp de expunere mai lung, pentru ca imaginile să fie expuse corespunzător. Fotografiaţi în mod prioritate de timp sau în mod manual, deoarece acestea vă permit să selectaţi manual timpul de expunere.
• Pentru a obţine o imagine clară, utilizaţi o telecomandă sau porniţi autodeclanşatorul aparatului foto. Apăsarea butonului de declanşare poate uneori să producă tremuratul accidendal al aparatului foto, rezultând o fotografie neclară.
• Faceţi câteva fotografii de test şi verificaţi întotdeauna histograma, pentru a vă asigura că nu aveţi zone luminoase extreme sau umbre nenecesare.

Dacă utilizaţi un DSLR pentru a realiza fotografiile, încercaţi să experimentaţi cu fotografierea HDR (High Dynamic Range). O imagine HDR include un număr de fotografii realizate cu niveluri de expunere diferite, care sunt apoi îmbinate în timpul post-procesării. Unele aparate foto DSLR de la Nikon au o caracteristică de mod HDR încorporată, care permite înregistrarea expunerilor multiple ale unei scene şi combinarea acestora în aparatul foto, pentru a forma o fotografie HDR.