Ţineţi cont de fundal
Dacă fotografiaţi pe cineva pe un fundal luminos, este posibil să aveţi drept rezultat o siluetă. Aceasta deoarece luminozitatea din spate poate să cauzeze subexpunerea subiectului de către aparatul foto, făcându-l să apară întunecat. Pentru a contracara acest neajuns, puteţi să ridicaţi bliţul încorporat al aparatului foto DSLR de la Nikon sau să porniţi funcţia de bliţ din aparatul foto digital COOLPIX sau Nikon 1. Dar în timp ce veţi adăuga lumină feţei, încă veţi avea probleme cu acel fundal luminos.
Fiecare DSLR şi COOLPIX de la Nikon are funcţia de compensare a expunerii. Supraexpuneţi prin creşterea valorii f/ cu una sau două trepte ori prin utilizarea unor timpi de expunere care să compenseze luminozitatea fundalului. Dacă rezultatele tot nu sunt cele dorite, încercaţi un alt fundal: de preferat unul care este mai închis decât subiectul.
Reţineţi că fotografia este despre subiect. Nu fotografiaţi întreaga zonă din jurul acestuia. Apropiaţi-vă, deplasându-vă fizic sau utilizând un obiectiv de telefotografie sau un obiectiv cu zoom. Izolaţi subiectul faţă de acel fundal simplu pe care îl găsiţi. Capetele oamenilor sunt verticale, aşadar, fotografiaţi-le în acest fel. Portretele orizontale pot să arate stânjenitor.