Nikon Imaging | Romania | Europa

Cum se fotografiază insectele şi alte vietăţi mici

Există peste un milion de specii de insecte cunoscute, care trăiesc împreună cu noi în această lume şi putem găsi multe dintre acestea afară, imediat ce ieşim din casă. Fiindcă veni vorba, o insectă este un artropod. Pentru a fi clasificată ca insectă, aceasta trebuie să aibă corpul segmentat, să aibă şase picioare, două antene, ochi compuşi şi, în unele cazuri, aripi. Alte vietăţi, precum păianjenii şi scorpionii, sunt tot artropode, dar nu sunt considerate insecte. Fotografierea insectelor şi a altor vietăţi mici poate fi deosebit de amuzantă. Pentru a găsi o lume cu totul nouă în fotografii close-up sau macro, nu trebuie decât să mergeţi în grădina casei.

Câteva sfaturi rapide despre fotografierea macro:

Prima regulă de bază a fotografierii close-up este să vă apropiaţi de subiect. Fotografierea insectelor necesită un obiectiv macro, care vă va permite să focalizaţi foarte aproape de subiect. Un obiectiv macro (Nikon le denumeşte obiective NIKKOR Micro) vă permite să fotografiaţi subiectele aproape la dimensiunea reală.

De asemenea, va fi necesar să utilizaţi un trepied pentru a imobiliza aparatul foto, în special când utilizaţi un obiectiv de telefotografie sau timpi de expunere lungi. Când fotografiaţi cu aparatul foto pe un trepied, utilizarea declanşării prin cablu pentru acţionarea obturatorului este metoda de fotografiere ideală. Unii fotografi vor apela şi la blocarea oglinzii aparatului foto DSLR înainte de a acţiona declanşatorul. În acest fel se reduce şi mai mult posibilitatea de mişcare. Dacă nu aveţi un cablu de declanşare, puteţi să utilizaţi la fel de bine autodeclanşatorul aparatului foto.

În funcţie de cât de mult vă puteţi apropia, veţi avea posibilitatea să umpleţi cadrul cu întregul corp al insectei sau cu o parte din corpul acesteia, cum ar fi capul şi antenele. Aveţi grijă să nu vă lăsaţi înţepat.

Insectele au corpuri fascinante şi unul dintre scopurile fotografierii close-up a naturii este de a dezvălui toate culorile şi detaliile vieţii insectelor. O fotografie macro este reuşită când aparatul foto focalizează ochii, picioarele şi corpurile acestor gâze, precum şi lumea lor minusculă. De exemplu, fotografierea unui păianjen care stă pe pânza pe care a construit-o spune o poveste mai interesantă.

Culoarea fundalului joacă un rol important în compoziţie. Dacă subiectul este de culoare închisă, aşa cum sunt multe dintre insecte, un fundal mai deschis, nefocalizat, va face ca vietatea să iasă în evidenţă din mediul înconjurător şi să atragă atenţia privitorului asupra ei.

Tehnica prin care puteţi face ca o insectă să iasă în evidenţă faţă de fundal este de a utiliza o profunzime de câmp scăzută. Profunzimea de câmp este definită ca zona din faţa şi din spatele subiectului care este focalizat. Profunzimea de câmp este determinată de setarea diafragmei. Valorile f mici, precum f/2.8, vă vor oferi o profunzime de câmp scăzută, care determină focalizarea pe subiect, în timp ce fundalul nu este focalizat.

O altă tehnică utilizată de fotografii de natură este să îşi poziţioneze aparatul foto astfel încât să fie fotografiat un subiect bine luminat, pe un fundal întunecat. Expunerea unui subiect bine iluminat, de exemplu, la lumina zilei sau cu un bliţ de umplere, va cauza subexpunerea unui fundal întunecat, care va apărea aproape negru. Acest efect creează un fundal negru uniform, care permite subiectului să iasă în evidenţă.

Dar dacă subiectul şi fundalul sunt ambele iluminate puternic, insecta poate fi dificil de separat de împrejurimi. Poziţionarea unui lucru din casă, cum ar fi o pânză sau o hârtie în spatele subiectului, poate avea rolul unui decor de studio, izolând insecta pe un fundal neted şi făcând-o să iasă în evidenţă faţă de împrejurimi.

Insectele sunt mai mobile pe vreme călduroasă: fotografiaţi-le dimineaţa devreme sau seara, când este mai răcoare şi acestea se mişcă mai încet. De asemenea, lumina disponibilă la aceste ore din zi va fi mai mulţumitoare.

© Kristina Kurtzke

D3S, AF-S VR Micro-Nikkor 105mm f/2.8G IF-ED, 1/1000 s, f/5.6, ISO 200, manual, măsurare matricială.

© Kristina Kurtzke

D3S, AF-S VR Micro-Nikkor 105mm f/2.8G IF-ED, 1/1000 s, f/5.6, ISO 200, manual, măsurare matricială. Aceasta este aceeaşi fotografie a albinei de pe floare, prezentată în partea stângă, dar decupată. Cu toate că este un lucru deosebit să compuneţi complet imaginea în aparatul foto, reţineţi că puteţi întotdeauna să o decupaţi sau să încercaţi alte modalităţi pe computer.

Ca în orice lucrare fotografică, păstrarea simplităţii imaginilor close-up poate da cele mai dramatice şi mai frumoase rezultate. Răbdarea şi perseverenţa dau roade întotdeauna. O bună profunzime de câmp şi buna izolare a subiectului sunt două lucruri de reţinut pentru obţinerea unor fotografii macro remarcabile.