Nikon Imaging | Romania | Europa

Noţiuni de bază despre fotografierea peisajelor marine

Încă de la început, marea a fost un subiect preferat de fotografi. Indiferent dacă înregistraţi mişcarea valurilor sau unduirea catifelată a apei, marea este un subiect deosebit, care oferă imaginii o anumită stare şi o notă dramatică. Când fotografiaţi natura şi mediile exterioare, de obicei aveţi un control minim asupra elementelor. Totuşi, în cazul fotografierii peisajelor marine, puteţi să controlaţi efectiv apariţia valurilor în fotografii. De asemenea, este important să fiţi atent şi răbdător, deoarece aşteptarea momentului potrivit poate de multe ori să dea rezultate minunate.

Nikon D810, f/6.3, 6 s, ISO 64, AF-S NIKKOR 14-24mm f/2.8G ED

LUAŢI MĂSURI DE PREVEDERE

Când fotografiaţi peisaje marine, reţineţi întotdeauna că zona de litoral poate să fie uneori foarte turbulentă, aşadar, trebuie să fiţi atent la împrejurimi. Asiguraţi-vă că echipamentul este bine protejat împotriva apei sărate, nisipului şi intemperiilor. Utilizaţi un filtru pentru a acoperi obiectivul. Astfel, obiectivul nu va fi zgâriat de nisip. Înainte de a vă aventura le-a lungul coastei, cercetaţi deplasările mareelor sau verificaţi intervalul mareic al mării respective, deoarece schimbările mareelor pot afecta deplasarea apei şi mişcarea ondulatorie a suprafeţei mării. Aveţi grijă să verificaţi prognoza meteo şi fiţi atent să nu fiţi prins în condiţii de furtună sau de vânt. Dacă fotografiaţi după lăsarea întunericului, luaţi cu dumneavoastră o lampă de cap sau o lanternă, pentru a găsi drumul înapoi.

SFATURI PENTRU ÎNREGISTRAREA PEISAJELOR MARINE

O compoziţie bună poate avea un efect hotărâtor asupra calităţii unei fotografii. Ca şi în cazul fotografierii peisajelor, includerea unor elemente de fundal interesante, precum stânci, un doc sau chiar reflexii, poate ajuta la crearea contrastului.

Nu vă fie frică să vă udaţi la picioare sau să vă murdăriţi. Uneori, fotografierea dintr-un alt punct de observare sau dintr-un alt unghi poate ajuta la expunerea unei poveşti mai fascinante. Pentru a înregistra tot ce are mai bun de oferit o scenă, se recomandă să utilizaţi un obiectiv pentru unghi larg, precum AF-S NIKKOR 24mm f/1.8G ED sau AF-S NIKKOR 14-24mm f/2.8G ED. O distanţă focală mică poate ajuta la transmiterea unei senzaţii de grandoare şi măreţie.

Există multe modalităţi de a înregistra marea. Prin utilizarea unor timpi de expunere diferiţi, veţi avea posibilitatea să schimbaţi textura apei din fotografii. De exemplu, utilizând un timp de expunere scurt, precum 1/500 s, acţiunea va îngheţa şi veţi înregistra forţa mării. Pentru a transmite o senzaţie de mişcare, utilizaţi un timp de expunere lung, precum 1/2 s, pentru a înregistra mişcarea apei. Utilizarea timpilor de expunere de 1 secundă sau mai lungi vă va permite să obţineţi un efect lăptos sau înceţoşat. Astfel veţi crea o senzaţie de calm şi seninătate în imagine.

Când fotografiaţi linia de coastă, veţi dori să focalizaţi totul. Utilizând o diafragmă de f/8 sau mai mică veţi menţine focalizat atât prim-planul, cât şi fundalul.

Când fotografiaţi peisajul marin utilizând timpi de expunere lungi sau când apune soarele, se recomandă să montaţi întotdeauna aparatul foto pe un trepied. Claritatea este cheia şi un trepied poate adăuga stabilitate şi poate reduce şansele de a obţine o fotografie neclară. Dacă montaţi trepiedul pe mal, aveţi grijă să îl montaţi ferm pe sol, deoarece valurile îl pot face să se mişte sau să cadă. După ce aţi înregistrat fotografia, asiguraţi-vă întotdeauna că nu există niciun efect de estompare neintenţionat.

UTILIZAREA FILTRELOR

În timp ce filtrele contribuie la protejarea elementului frontal al obiectivului, acestea pot contribui, de asemenea, la îmbunătăţirea calităţii imaginii fotografiilor.

Pentru fotografierea peisajelor şi a priveliştilor marine, cele mai comune două tipuri de filtre utilizate sunt filtrele cu densitate neutră graduală (GND – Graduated Neutral Density) şi cu densitate neutră (ND – Neutral Density). Filtrele GND sunt utilizate în mod tipic în situaţiile cu contrast ridicat, ca atunci când cerul este mult mai luminos decât prim-planul. Acestea corectează diferenţa de lumină, pentru o expunere echilibrată. Filtrele ND pot reduce cantitatea de lumină care intră în aparatul foto, ceea ce vă permite să setaţi un timp de expunere mai lung. De asemenea, acestea vă permit să utilizaţi diafragme cu deschidere mai mare, pentru a obţine o profunzime de câmp mai scăzută.

Nu există un mod unic de a înregistra peisajele marine. Experimentaţi cu compoziţia şi cu setările şi lăsaţi pur şi simplu momentul să vină la dumneavoastră.