Nikon Imaging | Romania | Europa

Bokeh-ul pentru începători

Bokeh vine de la cuvântul japonez boke (ボケ), care înseamnă „estompare” sau „înceţoşare” – sau boke-aji, „calitatea estompării”. Bokeh se pronunţă bo'ke, cu accent pe e.

Vizitaţi orice site web sau forum de fotografie şi veţi găsi o mulţime de dezbateri despre efectul plăcut de bokeh pe care îl asigură obiectivele cu deschidere mare a diafragmei. Adjectivele curg unul după altul: cursiv, incredibil, superb, minunat, frumos, dulce, catifelat, excelent…, dar ce este de fapt bokeh-ul?

Bokeh-ul poate fi definit ca „efectul unui fundal nefocalizat estompat, pe care îl obţineţi când fotografiaţi un subiect utilizând un obiectiv cu deschidere mare a diafragmei, la cea mai mare deschidere a acesteia”. Mai simplu spus, bokeh-ul este calitatea plăcută sau estetică a estompării zonei nefocalizate dintr-o fotografie.

Deşi bokeh-ul este de fapt o caracteristică a fotografiei, obiectivul utilizat determină forma şi dimensiunea bokeh-ului vizibil. Văzut de obicei mai mult în zonele luminoase, bokeh-ul este afectat de forma lamelor diafragmei obiectivului. Un obiectiv cu lame de formă mai circulară va da forme mai sferice, mai rotunde, mai cursive ale zonei luminoase nefocalizate. Un obiectiv cu o diafragmă de formă mai hexagonală va recrea acea formă în zonele luminoase pe care le captează.

Obţinerea efectului de bokeh în imagini

Pentru a obţine efectul de bokeh într-o imagine, trebuie să utilizaţi un obiectiv cu deschidere mare a diafragmei – cu cât deschiderea diafragmei este mai mare, cu atât mai bine. Este de dorit să utilizaţi un obiectiv cu o diafragmă de cel puţin f/2.8, fiind ideale diafragmele cu deschidere mai mare, precum f/2, f/1.8 sau f/1.4. Mulţi fotografi preferă să utilizeze obiective cu distanţă focală fixă şi deschidere mare a diafragmei când realizează fotografii în care doresc un bokeh vizibil.

Deoarece veţi dori să fotografiaţi cu obiectivul la deschiderea cea mai mare a diafragmei, cel mai bine este să utilizaţi modurile de fotografiere Prioritate de diafragmă sau Manual. Modul Manual vă oferă posibilitatea de a alege atât diafragma, cât şi timpul de expunere. Modul Prioritate de diafragmă vă permite să alegeţi valoarea f/ (diafragma), în timp ce aparatul foto alege timpul de expunere corespunzător. De asemenea, puteţi să utilizaţi modul Program flexibil, care vă va permite să alegeţi cea mai amplă combinaţie posibilă de diafragmă/timp de expunere.

Nu vă faceţi griji dacă nu aveţi un obiectiv cu deschidere foarte mare a diafragmei. Prin creşterea distanţei dintre fundal şi subiect, puteţi vedea efectul de bokeh în imaginile care sunt fotografiate la diafragme cu deschideri mai mici.

Pentru a creşte probabilitatea de obţinere a unui bokeh vizibil în fotografii, creşteţi distanţa dintre subiect şi fundal. Puteţi să faceţi acest lucru prin scăderea distanţei dintre aparatul foto şi subiect. Cu cât este mai scăzută profunzimea de câmp sau cu cât este mai îndepărtat fundalul, cu atât acesta va fi mai nefocalizat. De asemenea, zonele luminoase din fundal vor prezenta un bokeh mai vizibil. Dacă utilizaţi iluminarea din fundal, iluminarea laterală sau iluminarea părului, efectul de bokeh poate fi mai plăcut ochilor.

Portretele sunt excelente pentru bokeh. În special, portretele tip close-up prezintă foarte bine efectul de bokeh. Close-up-urile şi imaginile macro cu flori şi alte obiecte din natură sunt, de asemenea, subiecte populare pentru prezentarea bokeh-ului. Iar un grup de lumini de sărbătoare sau alte obiecte foarte reflectorizante, fotografiate intenţionat fără focalizare, devin cercuri difuze de lumini strălucitoare.

Bokeh-ul poate adăuga un efect de estompare unei fotografii dealtfel foarte luminată. Utilizarea acestei tehnici de a separa subiectul de fundal vă poate permite, de asemenea, să utilizaţi un decor care nu este atât de fotogenic. Prin estomparea difuză pe care o produce, bokeh-ul contribuie la evidenţierea subiectului, în loc ca decorul de fundal să atragă atenţia.

Articolele şi ilustrarea au fost realizate în colaborare cu Jody Dole, Kristina Kurtzke, Lindsay Silverman şi Paul Van Allen