D3300

Funcţii ale aparatului foto

Diafragmă (Profunzime de câmp)

Diafragma controlează cantitatea de lumină care ajunge la senzorul de imagine şi este de obicei exprimată ca un "număr f/": f/1.4, f/2, f/3.5, f/5.6, f/8, f/11, f/16, f/22, f/32.

Diafragmă cu deschidere mare (f/3)
Diafragmă cu deschidere mică (f/9)

Prin schimbarea numărului f/ se schimbă dimensiunea deschiderii prin care lumina intră în aparatul foto (diafragma) şi, prin urmare, se schimbă cantitatea de lumină care trece prin obiectiv. Numerele f/ mari închid diafragma, permiţând să intre mai puţină lumină în aparatul foto, în timp ce numerele f/ mici măresc dimensiunea diafragmei şi permit să intre mai multă lumină în aparatul foto. Trecând de la o diafragmă de f/4 la f/5.6 se reduce la jumătate cantitatea de lumină care intră în aparatul foto şi se înjumătăţeşte luminozitatea imaginii pe senzorul de imagine.

De asemenea, diafragma controlează profunzimea zonei care pare focalizată în faţa şi în spatele subiectului. Cu cât numărul f/ este mai mare, cu atât este mai mare profunzimea zonei ce pare focalizată. În schimb, reducând numărul f/ se reduce zona care pare focalizată în faţa şi în spatele subiectului. Acest efect este denumit "profunzime de câmp".

Funcţii ale aparatului foto

01. Rotiţi selectorul de moduri la poziţia A sau M.
02. Rotiţi selectorul de comandă spre stânga, pentru diafragme cu deschidere mai mare (numere f/ mai mici) ori spre dreapta, pentru diafragme cu deschidere mai mică (numere f/ mai mari).

Diafragmă (Profunzime de câmp): Funcţii conexe

Vizualizaţi informaţii despre funcţii referitoare la Diafragmă (Profunzime de câmp).

Mai multe D3300 Sfaturi şi trucuri